bg
FR NL EN
STEUN en/of MEDEWERKING
Filosofie van de rondvaarten in Brussel

Brussel, stad en gewest aan het water. Op het eerste gezicht is deze bewering niet meteen merkbaar en dit ondanks de etymologie van de naam Brussel en de oeverplant gele lis, het symbool van de stad. Toch is het zo en sinds enkele jaren hebben ook Brusselaars, pendelaars en toeristen de waterweg die dwars door Brussel loopt opnieuw ontdekt.

In Brussel heeft het kanaal vandaag de dag een dubbele rol te vervullen. In de eerste plaats is er de economische functie als transportader, maar daarnaast heeft het ook een belangrijke betekenis voor de stadsontwikkeling.

Door het verdwijnen van talrijke vervuilende industrieën langs de oude industriële vaar-as (Antwerpen - Brussel - Charleroi) en dankzij inspanningen van de overheid is de waterkwaliteit van het kanaal aanzienlijk verbeterd. Ook de omgeving van het kanaal onderging de laatste jaren een ware transformatie, kaaien en boulevards werden heraangelegd en nogal wat activiteiten en evenementen worden nabij het kanaal georganiseerd. Bovendien oefent een waterweg in de stad een bijna natuurlijke aantrekkingskracht uit op de mens.

Het kanaal, en dit geldt zowel voor Belgische als voor buitenlandse steden, wordt opnieuw een groene, aantrekkelijke en ‘trage’ weg die zich perfect leent als alternatieve transportweg voor personenvervoer. Een plaats waar het goed om leven is en een aangename plek om te kuieren. In dit kader situeren zich de Brusselse rondvaarten. Door tijdens de zomervakantie meerdere boottochten per dag te organiseren wil Brussels by Water een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met dit andere aspect van Brussel, en wil het Brusselaars, pendelaars en toeristen bewust maken van het belang van deze waterweg voor de stad.


Partners

Een organisatie van:

logos

Info & reservaties: 02 218 54 10
brusselsbywater.be | rivertours.be

Met steun en medewerking van: