Is deze mail onleesbaar, klik dan hier. Pour la version FR, cliquez ici.

 
 
 
 
 


Betreft: 'De vele functies van het kanaal en de haven'

Geleide boottochten voor de Brusselse scholen
van 21 tot 25 maart, van 11 tot 15 april
en van 18 tot 22 april 2016Geachte directeur,
Geachte leerkracht,

Brussels by Water nodigt hierbij de directie en leerkrachten van de Brusselse scholen met hun leerlingen uit om deel te nemen aan een geleide boottocht 'Brussel, stad aan het water: de vele functies van het kanaal en de haven'.

Tijdens zo’n boottocht willen we uw leerlingen gedurende 1,5 u onderdompelen in de wereld van de scheepvaart waarbij op een aangename en concrete manier gevarieerde onderwerpen aan bod komen als economie, geschiedenis, geografie, ecologie of ook de stedelijke ontwikkelingen in hun Gewest... en dit alles vanaf hún waterweg.

Enkele voorbeelden die tijdens de boottochten aan bod komen, maken het belang van het kanaal en de haven van Brussel duidelijk:
  • De Brusselse regering wil van het kanaal de toekomstige 'ruggegraat' van Brussel maken met nieuwe woningen, ruimte voor economische activiteit en groene ruimtes. De eerste tekenen van verandering zijn reeds zichtbaar.
  • Een belangrijk deel van de in Brussel gebruikte bouw- en brandstoffen worden aangevoerd via de waterweg. Op die manier worden heel wat vrachtwagens uit de stad geweerd.
  • Het kanaal speelt een zeer belangrijke, maar minder gekende rol, in het voorkomen van overstromingen. Bij hevige regenval wordt immers het teveel aan water in de Zenne door het kanaal opgevangen.
  • De waterzuiveringsinstallatie van Brussel-Noord, op de rechteroever in de buurt van de Budabrug, zuivert het afvalwater van 1.100.000 inwonerequivalenten vooraleer het in de Zenne geloosd wordt.

Tijdens het varen zal de gids de leerlingen ook wijzen op de nieuwe functies van het kanaal en zijn omgeving: een ideale, veilige verbindingsweg voor de fietsers, een aangename ontmoetingsplaats en een prettige wandelbestemming in het hart van de stad...

Om uw excursie nog beter voor te bereiden in de klas, bieden we u graag de infobladen 'Brussel, stad en gewest aan het water' aan. Deze worden u via een link ter beschikking gesteld bij de bevestiging van uw inschrijving.


logo Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Deze boottochten worden georganiseerd met de steun
van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Klik hier voor de praktische informatie.
Klik hier voor het inschrijvingsformulier.

 


Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.