Is deze mail onleesbaar, klik dan hier. Pour la version FR, cliquez ici.

foto Brussels by Water  
   
foto Brussels by Water  
   
foto Brussels by Water  
   
foto Brussels by Water  
   
foto Brussels by Water  


Betreft: 'De vele functies van het kanaal en de haven'

Geleide boottochten voor Brusselse scholen
van 11 tot 29 maart 2013Geachte directeur,
Geachte leerkracht,

Brussels by Water nodigt hierbij de directie en leerkrachten van de Brusselse scholen met hun leerlingen uit om deel te nemen aan een geleide boottocht 'Brussel, stad aan het water: de vele functies van het kanaal
en de haven
'.

Tijdens zo'n boottocht willen we uw leerlingen gedurende 1,5 à 2u onderdompelen in de wereld van de scheepvaart waarbij op een aangename en concrete manier gevarieerde onderwerpen aan bod komen als economie, geschiedenis, geografie, ecologie of ook de verstedelijking in hun Gewest … en dit alles vanaf hún waterweg.

Enkele voorbeelden die tijdens de boottochten aan bod komen, maken het belang van het kanaal en de haven van Brussel duidelijk:
  • Een belangrijk deel van de in Brussel gebruikte bouw- en brandstoffen worden aangevoerd via de waterweg. Op die manier worden heel wat vrachtwagens uit de stad geweerd. Jaarlijks worden in de haven van Brussel zo’n 4 miljoen ton goederen gelost of geladen.
  • Het kanaal speelt een zeer belangrijke, maar minder bekende rol, in het voorkomen van overstromingen. Bij hevige regenval wordt immers het teveel aan water in de Zenne door het kanaal opgevangen.
  • De waterzuiveringsinstallatie van Brussel-Noord, op de rechteroever in de buurt van de Budabrug, zuivert het afvalwater van 1.100.000 inwonerequivalenten vooraleer het opnieuw geloosd wordt.

Tijdens het varen zal de gids de leerlingen ook wijzen op de nieuwe functies van het kanaal en zijn omgeving: een ideale, veilige verbindingsweg voor de fietsers, een aangename ontmoetingsplaats en een prettige wandelbestemming in het hart van de stad...

Om uw excursie nog beter voor te bereiden in de klas, bieden we u graag de infobladen 'Brussel, stad en gewest aan het water' aan. Deze werden in 2012 geactualiseerd en worden u via een link ter beschikking gesteld bij de bevestiging van uw inschrijving.Deze boottochten worden georganiseerd met de steun van
de Brusselse minister bevoegd voor de Haven van Brussel logo Brussels Hoofdstedelijk Gewest
en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Klik hier voor de
praktische informatie.
Klik hier voor het
inschrijvingsformulier.

 


Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.